Haberler

Cumhuriyetimizle Yaşıt Olan Baylan Pastanesi 100. Yılını Kutluyor

Published

on

Belki İstanbul’un en eski pastanesi değil, ama günümüze dek varlığını sürdürmüş, yaşayan en eski pastanesi Baylan. Cumhuriyet döneminden günümüze gelmiş, İstanbul’la özdeşleşmiş bir pastane. İlk şubesini Beyoğlu Deva Çıkmazı’nda Loryan ismiyle açan tarihi pastane, Baylan ismini 1934 yılında almış. Pastanenin kurucusu Filip Lenas, Arnavutluk ile kuzey Yunanistan arasındaki Epir bölgesinden İstanbul’a göç ettiğinde henüz on altı yaşındaymış. Bir süre Fransızların işlettiği Türkiye’nin ilk çikolata imalathanelerinden olan Mulatier’de çalıştıktan sonra kuzeni ile birlikte 1923’te o zamanki adı ile Loryan’ı, bildiğimiz adıyla Baylan’ı açmışlar. 

Baylan’ın Beyoğlu şubesinin Türk edebiyat tarihinde oldukça önemli bir yeri var. 1950 ve 1960lı yıllarda birçok sanatçının buluşma yeri olmuş. Atilla İlhan, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Haldun Taner, Cemal Süreya, Orhan Kemal gibi son derece önemli yazarlar buranın müdavimi olmuş.

Bugün Baylan’ın en bilinen ve en sevilen lezzeti Kup Griye, Filip Lenas’ın oğlu Harry Lenas’ın icadı. Avrupa tarzı pastacılık ve çikolatacılık öğrenmesi için babası tarafından Avusturya, İsviçre ve Almanya’ya gönderilen Harry Lenas, eğitimleri sonrası Türkiye’ye dönerek Baylan’a birçok yenilik katmış. 

Dünden bugüne İstanbul’un Beyoğlu, Karaköy, Kadıköy gibi en güzel semtlerinde varlığını sürdüren Baylan’ın günümüzde pastane olarak Kadıköy, pastane & brasserie konseptinde Bebek ve Karaköy – Galataport olmak üzere üç farklı şubesi bulunuyor. 

Tüm hakları saklıdır © 2019 Mutfak Magazin